Na rynku hurtowym w Broniszach brakuje warzyw korzeniowych

0
4745
Bronisze (woj. mazowieckie), 07.08.2014. Rynek rolno-spożywczy w Broniszach k. Warszawy, rankiem 7 bm. Rosja zakaże importu wszelkich produktów rolnych z USA, głównie kurczaków, a także w całości wstrzyma import owoców i warzyw z UE - poinformowała 6 bm. agencja RIA-Nowosti, powołując się na rosyjskie służby weterynaryjne Rossielchoznadzor. (rg/mgut) PAP/Rafał Guz

Lepiej wygląda natomiast rynek warzyw spod osłon, które są mniej narażone na warunki atmosferyczne, ale wymagają większych nakładów kapitałowych i pracy ludzkiej.

W handlu hurtowym odczuwalna jest niska podaż warzyw kapustnych. Kalafiory kosztują 5-6 zł za sztukę, a kapusta biała 4-5 zł; tak wysokie ceny – zdaniem Kmery – to skutki upałów. Ekspert zwraca uwagę, że obecny “rzut” produkcyjny kalafiorów jest dosłownie ugotowany, czyli róże są zdeformowane lub słabo ukształtowane. Dlatego hurtownicy na rynku w Broniszach muszą sprowadzać kalafiory z Pomorza, gdzie w czerwcu były lepsze warunki pogodowe.

Opóźniający się zbiór młodej pietruszki powoduje ciągły wzrost cen warzyw ubiegłorocznych, które dochodzą obecnie do 18 zł/kg; pęczek młodej z nacią kosztuje 4-5 zł.

Niska podaż rzodkiewek spowodowała wzrost ich cen do 2-2,5 zł za pęczek; w poprzednich latach rzodkiewkę można było kupić za 0,8-1 zł/pęczek. Susza i upały spowodowały wzrost ceny szpinaku, za który trzeba zapłacić 10 zł/kg; w ubiegłym roku kosztował on 4-5 zł/kg. Drogi jest koperek – 3 zł/pęczek, a przed rokiem był to wydatek w wysokości 1 zł.

Cena marchwi i cebuli na rynku hurtowym w Broniszach jest dość stabilna. Marchew kosztuje 1,6-2 zł/kg, a cebula z łuską 2-2,33 zł/kg.

Utrzymuje się wysoka cena fasolki szparagowej, na poziomie 10-13 zł/kg. Jest to związane z brakiem fasolki polnej, która wyschła. Wielu jej producentów skarży się na kłopoty z zatrudnieniem pracowników do zbioru fasolki, który jest bardzo czasochłonny w porównaniu ze zbiorem innych warzyw, np. papryki, bakłażanów i cukinii. (PAP)

awy/ pad/